- Archtop: massief gekerfd hout of gebogen triplex.
De archtop gitaren van Egmond hadden zoals dat hoort een gebogen bovenblad. De Gibson L-5, van 1924, was het grote voorbeeld voor alle latere jazzgitaren. Net als bij een goede viool werden de bovenbladen van dit type in die gebogen vorm, uit massief hout gekerfd . De Egmonds gebruikten er triplex voor en een stoomoven, waarin de bovenbladen onder hoge temperatuur werden geperst. Dat die techniek niet nieuw was bevestigd onderstaand verhaal (overgenomen van Wikipedia).
Reeds honderden jaren voor Christus vervaardigden de Egyptenaren en Chinezen fineer, dat verlijmd werd tot triplex. In de 17e en 18e eeuw werd een dikke vorm van fineer (plakhout genaamd) in de meubelindustrie gebruikt. In 1819 begon de meubelmaker Michael Thonet (1796-1871) een bedrijf in Boppard, waar hij proeven deed om hout te buigen met stoom. Vanaf 1830 produceerde hij stoelen die bestonden uit stroken fineer welke in een vorm werden gelijmd en geperst.
Het fineer werd aanvankelijk verkregen via zagen. In 1830 werd echter de fineersnijmachine uitgevonden, terwijl vanaf 1890 fineerschilmachines ingang vonden.
Patenten op de toepassing van multiplex werden in de Verenigde Staten reeds vanaf 1865 aangevraagd. Een aanvraag uit 1874 vermeldde: Als er drie lagen fineer gebruikt worden, staat de draad van de middelste recht op die van de buitenste lagen. De veerkracht en sterkte van het fineer wordt daardoor aanmerkelijk vergroot.
Omstreeks 1905 werd triplex in de Verenigde Staten verder ontwikkeld en kwam het als zodanig in de handel. In Nederland waren het de Rotterdamse firma Leijden & van Beest en de Amsterdamse firma C.J. Jung & Co. die als eersten met dit product op de markt kwamen.
En als je even verder leest zie je ook hoe de Egmonds aan de kennis kwamen die nodig was om triplex te kunnen buigen:
In 1911 begon ook de Eindhovense firma Picus met de vervaardiging van triplex. Aanvankelijk werd het materiaal voornamelijk gebruikt in de vliegtuigbouw en in de meubelindustrie. Ook in scheepsinterieurs werd dit materiaal veelvuldig toegepast. Vanaf 1917 adverteerde Picus met door hen leverbare triplexplaten.